Sesongen 1946/47

I 1946 var det endelig klart for seriespill igjen etter krigen, og Ålgård skulle spille i Kvalifiseringsserien som på det tidspunktet var det høyeste nivået som fantes i Norge. Pulja bestod av 12 lag der de beste skulle delta i Norgesserien fra høsten 1947, mens de svakeste lagene skulle flyttes ned til 2. divisjon. Seriespillet skulle dermed pågå i ett og et halvt år.

Våren 1946

ÅFK hadde spilt to treningskamper før serien startet på Ålgård mot Buøy. Ålgård kom best i gang i seriestarten, Aslak Gjesdal skjøt i stolpen og fikk annullert en scoring like etterpå, men mot spillets gang tok Buøy ledelsen fem minutter ut i kampen etter at Pitt slo et skudd rett i føttene på Haugland som scoret. Dette la ingen demper på Ålgårds overtak, Buøys keeper reddet riktignok to kjempesjanser etter skudd fra Karleif Skjæveland, men fem minutter etter at Buøy tok ledelsen, lå ballen i nettet.

Ålgård kjørte så totalt over Buøy, og lagene gikk til pause på stillingen 5-1. Kjøret fortsatte i andre omgang, og etter 20 minutter ble Buøys Sverre Pedersen flyttet over på høyreback for å markere ut Aslak. Da var skaden allerede skjedd, Ålgård ledet 8-1. Buøy fikk et trøstemål til slutt, men poengene ble værende på Ålgård.

Rundt 2000 tilskuere møtte opp til oppgjøret mot Viking som viste seg som et langt sterkere lag enn Buøy hadde vært. Kampen ble jevn og hard, og på begge lag spilte forsvaret bedre enn angrepet. Ålgård hadde også et skarpt øye med Reidar Kvammen som ikke viste igjen slik han pleide. Kampen endte målløst.

Årets første bortekamp ble spilt i Hillevåg mot Jarl. Mye av Ålgårds spill foregikk på venstrekanten, men Aslak skjøt fra for langt hold mot en dyktig keeper. Istedet ble det Jarl som fikk kampens eneste mål, en heading på en corner et kvarter før slutt.

Stål ga uventet mye motstand i første kvalifiseringsrunde i cupen. Karleif skjøt Ålgård oppskriftsmessig i ledelsen via en Staal-spiller etter et innlegg fra Aslak etter 13 minutter. Men Staal kjempet seg tilbake og utlignet to minutter før pause da et skudd ble for hardt for Pitt, han halvklarerte, Oldeide fikk fra kort hold foten på ballen som trillet inn i mål. Staal hang med lenge i andre omgang, men da Karleif igjen ga ÅFK ledelsen var det slutt for Staal. Ansgar Hetland fastsatte sluttresultatet til 3-1 tre minutter senere, til tross for at Staal satset alt det siste kvarteret for å komme tilbake.

Ålgård slet med å få fasong over angrepsspillet, og mot Bjergsted på Midjord var også forsvaret i det gavmilde hjørnet. Et svakt tilbakespill fra midtbanen tidlig i første omgang ble snappet opp, og Bjergsted ledet 1-0. Dette stod seg helt til et stykke ut i andre omgang da Ålgård fikk corner. Ansgar Hetland headet via hodet på en Bjergsted-spiller, og dermed endte kampen 1-1.

Mot Vard fikk ÅFK ledelsen etter at Sigurd Ravndal kom seg fri og fikk sendt avgårde en suser, men ballen ble reddet på streken, Aslak stod klar til å dundre returen i mål, men ble stygt tacklet. Straffesparket satte Aslak i mål “med fynn og klem.” Ålgård styrte andre omgang, men det ville seg ikke foran mål. Bjarne Hetland ble skadet og måtte gå ut, og fem minutter før slutt, ble igjen et løst tilbakespill snappet opp og ekspedert i mål. Vard presset på for å få seiersmålet, men istedet var det Ålgård som fikk den største sjansen da Karleif skjøt i stolpen.

Ålgård var fremdeles ikke på gamle høyder borte mot Trygg, men effektiviteten var noe bedre, og det ble heller ikke delt ut gavepakker i forsvaret. Allerede etter tre minutter la Aslak inn foran mål, Karleif fikk skutt, og ballen endret retning og havnet i nettet bak den sjanseløse keeperen. Trygg kjempet seg tilbake, resten av omgangen var jevnspilt, men Ålgård var heldig og beholdt ledelsen til pause. I andre omgang dominerte Ålgård, men det tok en halvtime før Aslak økte ledelsen, og fem minutter før slutt fastsatte Karleif sluttresultatet til 3-0.

Tre dager senere dro Ålgård tilbake til Stavanger stadion, denne gang for å møte Vidar i andre kvalifiseringsrunde i cupen. Vidar tok ledelsen i det 25. minutt da dommeren først blåste for straffespark, men som så godkjente scoringen da ballen umiddelbart etterpå havnet i nettet. Aslak utlignet 10 minutter senere på et skudd fra kanten, før ÅFK fikk straffespark fem minutter før pause. Aslak tok straffen, keeper reddet, men Aslak var fremme på returen og ga Ålgård ledelsen. Rett etter straffesparket var Aslak frempå igjen, keeper lot skuddet gå forbi seg, og Ansgar Hetland satte ballen i det tomme målet. Andre omgang tilhørte Ålgård, Aslak satte inn ytterligere to straffespark, og det stod hele 8-1 da dommeren blåste av kampen.

Tilbake i serien var EIK neste motstander, men kampen ble aldri spennende. ÅFK ledet 3-0 etter 13 minutter, og til tross for flere muligheter ble det ikke flere mål. På Sandnes stadion en uke senere åpnet Ulf best med to kjempesjanser, men Ålgård var effektive og ledet 2-0 da det var spilt 20 minutter, begge scoringene signert Aslak. Ulf reduserte like før pause, men Ålgård vant 3-1 etter at Sigurd Ravndal punkterte kampen med en heading.

Ulf var hverken fornøyd med dommeren eller Aslak etter kampen. Ulf fikk annullert et mål etter en svært tvilsom offside, og i forkant av situasjonen handset også en Ålgård-spiller inne i feltet. Aslak fikk publikum mot seg etter å ha blitt avblåst for frispark utallige ganger.

I 1. runde i cupen gikk Ålgård enkelt videre med 2-0 mot Brodd, men uten å overbevise. Ålgård slet lenge med å finne veien til nettmaskene, og det var første etter at det var spilt en halvtime av andre omgang at avgjørelsen falt. Ålgård fikk frispark utenfor hjørnet av sekstenmeteren, Gunnar Stensland la frisparket kort til Aslak Gjesdal, og kanonskuddet som fulgte ble betegnet som et av Aslaks beste. Keeper var sjanseløs. Etthvert håp Brodd må ha hatt om avansement gikk fløyten bare fire minutter senere da Sigurd Ravndal spilte gjennom Bjarne Hetland som enkelt kunne sette ballen i mål.

Kun en kamp gjenstod nå før sommerferien, hjemme mot serieleder SIF. Bortelaget fikk tidlig et straffespark og tok ledelsen. Denne ble økt fem minutter før pause etter svakt keeperspill. Men Ålgård slo umiddelbart tilbake etter pause og reduserte da Karleif satte ballen inn bak en svært passiv SIF-keeper. Dette hjalp derimot lite, SIF overtok initiativet igjen og scoret ytterligere to mål før kampen var slutt.

Høstsesongen

Våren 1947

Laget var stort sett det samme som året før, med unntak av Gunnar Stensland som hadde bosatt seg i Stavanger. Han hadde allerede vært ansatt ved Stavanger Politikammer en stund og sluttet seg nå til Viking. Ansgar Hetland var i militæret i Kristiansand, men skulle spille alle de viktige kampene.

Ålgård startet kampene i 1947 med en lynturnering på Midjord foran over 3000 tilskuere. Både mot Jarl og Viking lå Ålgård under på poeng, men scoret og vant begge kampene 1-0. Mot Viking kom Karleif Skjævelands scoring overraskende på keeper Torgersen da Karleif valgte å avslutte tidlig. Laget spilte også en treningskamp i Flekkefjord før seriekampene tok til, der de vant 1-0 etter nok en scoring av Karleif.

Sandnesfolket var optimister før oppgjøret på Ålgård og regnet Ulf som favoritter. De hadde fått forsterkninger på laget fra Vatneleiren, mens Ålgård hadde mistet Stensland, Hetland fikk ikke permisjon til Ulf-kampen og Sigurd Ravndal var skadet og ute i minst en måned. Men det skulle vise seg at Ulf aldri klarte å true Ålgård i nevneverdig grad. De hadde riktignok sine muligheter helt i starten og helt på tampen da Ålgård slapp foten fra gasspedalen. Ulf fikk et straffespark etter en hands på målstreken, men Rosslø skjøt rett på Pitt Aas som reddet. Keeperne var nok en betydelig forskjell på lagene denne dagen: Etter 7 minutter slo Aslak Gjesdal et innlegg, Ulfs keeper mistet balansen, og ballen havnet i mål. 10 minutter senere kom en ny keepertabbe, Karleif oppfattet raskt situasjonen og satte inn 2-0. Ålgård fortsatte å kjøre kampen, og Aslak brente av et hardt skudd i stolpen etter 38 minutter, før samme mann la en pasning til Karleif som sendte ballen hardt i vinkelen fra 16 meter. Men denne gang kunne i hvertfall ikke keeper lastes.

Ålgård fortsatte å føre kampen i andre omgang og skapte flere sjanser uten å score, og det var først det siste kvarteret at Ulf fikk satt inn press, men med Pitts redning endte kampen 3-0. Ålgård ledet fremdeles serien, ett poeng foran SIF og to poeng foran Viking.

I begynnelsen av mai gikk ting i stå for Ålgård. Først tapte laget 1-2 i Egersund, før det kun ble 1-1 hjemme mot Djerv 1919. Mot Djerv kom en sjelden keepertabbe av Pitt, Djerv sendte en høy ball foran Ålgårds mål, Pitt feilberegnet og ballen dabbet over ham og i mål. Ålgård mistet serieledelsen, men på den positive siden fortsatte Karleif Skjæveland å score mål. I tillegg ble Ansgar Hetland overført til Stavanger før EIK-kampen, noe som gjorde det mye lettere å hente ham hjem til kampene. Hroar Olsen ankom også klubben fra Fredrikstad, og han markerte seg på kanten mot Djerv og ble trukket frem som Ålgårds beste spiller i kampen. Var han i militæret i Stavanger-regionen? Alle hans kamper for Ålgård ble spilt mellom 13. mai og 23. august, og han var da fast på laget.

Bergenslaget Nymark inviterte Ålgård til treningskamp 18. mai på Brann stadion, og her fant Ålgård tilbake til formen, laget vant 3-0 og først 7 kamper senere, den 29. juni, slapp Ålgård inn sitt neste mål.

I nest siste seriekamp satte Brodd opp et forrykende tempo, og kampen ble preget av langpasninger og sleivspark. Brodd spilte seg til flere gode sjanser, men var ineffektive, og istedet benyttet Ålgård muligheten til å ta ledelsen etter 25 minutter. Aslak slo en corner inn foran mål, og Hroar Olsen headet ballen sikkert i mål. Brodd ga alt i første omgang for å få Ålgård på defensiven, med det resultat at de ikke hadde krefter igjen i andre omgang. Ålgård overtok fullstendig, og da Brodd satte et innlegg i eget mål, var kampen i realiteten avgjort.

Før siste seriekamp spilte Ålgård så to treningskamper. Først ut var Vard på Haugesund stadion. Vard var i dårlig form og slet med å finne rytmen på laget våren 1947, derfor eksperimente de med laget mot Ålgård, men uten at dette gav svar. Aslak skjøt ballen hardt i mål etter 30 minutter, mens Karleif fastsatte sluttresultatet til 2-0 tre minutter ut i andre omgang.

Ullpokalen

Ullpokalen skapte interesse allerede før vårsesongen startet. Pokalen ble satt opp av firmaet Nilssen, Olsen & Cia i Buenos Aires, Argentina, og formålet med pokalen var at Ålgård skulle velge seg en motstander på Østlandet og spille flere kamper mot dem for å få impulser utenfra. Firmaets leder var Ragnvald Nilssen, sønnesønn av Ole Nielsen, som hadde vært bosatt i Buenos Aires siden 1921. Nilssen hadde bidratt med over en halv million kroner til motstandsbevegelsen under krigen (til bl.a. fly), noe han fikk St. Olavsordenen for. Fem menn fikk i oppdrag å utpeke en verdig motstander uavhengig av hverandre. Da de møttes og kom med sine forslag viste det seg at alle fem hadde pekt ut Mjøndalen som motstander. Klubbene hadde møtt hverandre i cupen allerede året før, og i likhet med Ålgård var Mjøndalen et lite industristed som på mange måter minnet om Ålgård.

Bekymringen våren 1947 var at pokalen fremdeles ikke hadde ankommet Ålgård. Man fryktet at pokalen gikk ned sammen med MV Bolivar som sank utenfor Irland i mars 1947, men den 1,8 kg tunge sølvpokalen ankom Ålgård før kampene startet.

2500 tilskuere møtte frem til første kamp til tross for andre arrangement som gjorde at tilskuertallet faktisk var mindre enn forventet. Det var 29 grader i skyggen på Ålgård denne dagen, og banen måtte vannes kvelden i forveien for å kunne brukes.

Kampen åpnet jevnt, og den første sjansen kom først etter 38 minutter da Mjøndalens Jørgen Hval fikk skutt, men Pitt reddet. Like etterpå gikk Olsen opp på kanten og slo inn til Karleif som headet ballen utagbart i mål. Ålgård fikk en mulighet til før pause, men det stod 1-0 til pause.

Mjøndalen skrudde opp tempoet etter pause og kom til flere gode sjanser, men Pitt tok det som kom. Ålgård var heller ikke ufarlige, Aslak skjøt knallhardt i stolpen. Ansgar Hetland kom seg fri og skjøt ballen i mål, men scoringen ble annulert for holding i trøya. Syv minutter før slutt fikk Ålgård corner, Aslak slo inn foran mål, og denne gang fikk Ansgar sin scoring da han skjøt ballen i mål. Mjøndalen satte inn en sluttspurt, men Ålgårds forsvar var i form og ryddet unna det som kom.

Avslutning av vårsesongen

Siste seriekamp før sommerferien var mot Trygg og ble aldri spennende. Allerede etter 11 minutter ledet Ålgård, og kjøret fortsatte frem til pause da det stod hele 4-0. Andre omgang ble langt slappere, ÅFK gikk opp til 5-0, men det kunne vært mer etter sjansene. Aslak satte bl.a. et straffespark midt på keeper. Ålgård vant serien som hadde vart i ett og et halvt år, men den ble nå lagt om til puljer med færre lag. De beste lagene fra 1. divisjon ble nå plassert i Norgesserien, deriblant Ålgård, mens de svakeste lagene skulle utgjøre den nye 1. divisjonen. Vinneren av Norgesserien i Rogaland ville bli tatt opp i en landsomfattende Hovedserie som skulle opprettes ett år senere, mens laget på andre plass måtte ut i kvalifisering. Men før høstens sesong startet, skulle det spilles både cup, en ny kamp om Ullpokalen og treningskamper.

Motstander i 1. runde i Norgesmesterskapet var Trygg som bare fem dager tidligere måtte plukke fem baller ut av eget nett. Det gikk marginalt bedre, selv om de i forkant var optimister siden de klarte å stille et sterkere mannskap på beina. Sigurd Ravndal var tilbake for ÅFK etter et to måneders langt skadeopphold, men måtte stille med reserve for Henrik Ravndal som måtte forlate banen i det første oppgjøret med en gammel skade. Sigurd markerte seg umiddelbart og hadde to gode sjanser tidlig i første omgang, men skuddet hans strøk tverrliggeren, og da han passerte to motspillere og kom gjennom litt senere, reddet keeper skuddet. Omgangens eneste mål kom etter at Bjarne Hetland fant Aslak med en heading, keeper var sjanseløs på kanonskuddet som fulgte.

Andre omgang startet godt for Ålgård da de fikk et billig straffespark etter at Tryggs centerhalf, Vigen, taklet Bjarne Hetland, men straffesparket ble satt løst midt på keeper av karleif Skjæveland. Dette så ut til å tenne Ålgård til å gå på offensiven, og Tryggs mål ble bombardert, men det gikk likevel noen minutter før siktet var innstilt. Etter 14 minutter gjorde Aslak forarbeidet, mens Karleif fikk æren av å sette inn 2-0, og bare tre minutter senere var det Sigurds tur til å spille Karleif gjennom. Aslak fastsatte sluttresultatet til 4-0 på straffespark etter 32 minutter.

Serievinnerne i Agder og Rogaland møttes i andre runde, Flekkefjord mot Ålgård. ÅFK slet med å finne seg til rette på grusbanen, og kampen ble først avgjort i sluttminuttene etter at Flekkeford hadde hatt nok av sjanser, men Pitt reddet det som kom. Ålgård hadde ballen innenfor streken etter 22 minutter etter at Hroar Olsen slo et frispark inn foran Flekkefjords mål som keeper ikke klarte å ta før den var inne, men dommer så aldri ballen over streken og vinket spillet videre. Åtte minutter før slutt fikk Ålgård corner til stor irritasjon for hjemmepublikum som mente det var feil idømt. Dommeren var usikker og henvendte seg til linjemannen som var fra Ålgård. Det ble nemlig ikke benyttet nøytrale linjemenn i denne kampen. Aslak slo corneren inn foran mål og Sigurd Ravndal headet ÅFK i ledelsen. Bare to minutter senere var det Karleif sin tur til å score etter at laget bygget opp et fint angrep over seks trekk. Flekkefjord ga nå opp, og Ålgård kontrollerte inn seieren.

Ny kamp om Ullpokalen

Ålgård stod nå foran en interessant høst. De hadde vunnet 1. divisjon foran lag som Viking, Jarl (som riktignok var mer dominerende på 30-tallet) og SIF, og var dermed kvalifisert for Norgesserien. Med gode resultat der var det mulig å nå Hovedserien ett år senere. I tillegg var laget klar for 3. runde i cupen der Frigg fra Oslo ventet. Før serien startet igjen 1. august, spilte Ålgård 6 treningskamper, der den første var borte mot Mjøndalen i kampen om Ullpokalen.

Mjøndalen satte pris på å bli plukket ut til disse kampene, og de følte seg godt mottatt på Ålgård. Mjøndalen-spilleren Alf Svendsrud ble intervjuet før denne andre kampen, og han sa følgende om møtet med Ålgård en måned tidligere:

“Det inntrykk en får etter Ålgårdstur kan jeg i korthet si med følgende: Når en får en så kongelig mottagelse og et slikt opphold føler en seg så fattig og ubetydelig ved avskjeden. Vi får ubønnhørlig følelsen av at vi her på Østlandet ikke på noen måte kan vise en slik gjestevennlighet. Særlig vil jeg benytte anledningen til å si folkene på tribunene et ord: Reis til Ålgård på en kamp og dere vil lære hva et sympatisk publikum er for noe og hva saklighet og forståelse er for noe.”

Svendsrud spilte ikke mot Ålgård 29. juni, han var med det norske landslaget til Finland hvor han deltok i 5-1-tapet for Sverige dagen før.

Kampen mot Mjøndalen ble spilt på Marienlyst, eller Mariensorg som en av Rogalandsavisene kalte banen. Det var nemlig her Ålgårds cupeventyr i 1939 tok slutt, og det er til dags dato eneste gang Ålgård har vært i 4. runde. Det hjalp selvsagt ikke noen av lagene at det var 34 grader i skyggen denne dagen, men Mjøndalen åpnet best foran 2700 tilskuere og tok ledelsen etter 13 minutter. Spillet jevnet seg ut etter dette, Aslak fikk en skuddmulighet, men keeper reddet. Stillingen stod seg til fem minutter før pause da en misforståelse i ÅFKs forsvar gav Mjøndalen et svært billig mål. Ålgård satset alt i starten av andre omgang på å få en redusering, men det ble i stedet Mjøndalen som økte til 3-0 ved Jørgen Hval. Gjestfriheten hadde lagene så langt lagt igjen i garderoben, og begge lag hadde vunnet hver sin hjemmekamp.

Treningskamper

Dato Motstander H/B/N Tilskuere Resultat Målscorere
1946
3. november Egersunds IK.png EIK H 5-3 Aslak Gjesdal 2, Ansgar Hetland 2, Karleif Skjæveland
1947

Norgesmesterskapet

Dato Runde Motstander H/B/N Tilskuere Resultat Målscorere
1946
19. mai 1. kval Staal Jørpeland IL.png Staal H 3-1 Karleif Skjæveland 2, Ansgar Hetland
2. juni 2. kval FK Vidar.png Vidar B 8-1 Aslak Gjesdal 5, Kåre Edland, Sigurd Ravndal, Ansgar Hetland
25. august 3. runde Mjøndalen IF.png Mjøndalen H 2-3 Karleif Skjæveland, Sigurd Ravndal
1947
15. juni 1. runde Trygg H 4-0 Aslak Gjesdal 2, Karleif Skjæveland 2
22. juni 2. runde Flekkefjord FK.png Flekkefjord B 2-0 Karleif Skjæveland, Sigurd Ravndal

Kvalifiseringsserie

Ålgård spilte i kvalifiseringsserien 1. divisjon i 1946/47.

1946
28. april Buøy IL.png Buøy H 8-2 Karleif Skjæveland 3, Bjarne Hetland 3, Aslak Gjesdal 2
21. mai Bjergsted B 1500 1-1 Ansgar Hetland
30. mai Trygg B 3-0 Aslak Gjesdal, Karleif Skjæveland 2
4. august Djerv 1919.png Djerv 1919 B 1500 7-1 Karleif Skjæveland 5, Ansgar Hetland, Aslak Gjesdal
21. august Bjergsted H 6-3 Karleif Skjæveland 3, Aslak Gjesdal 2, Bjarne Hetland
29. september Viking FK.png Viking B 4200 5-1 Kåre Edland 2, Aslak Gjesdal, Ansgar Hetland, Sigurd Ravndal

Hjemme Borte Totalt
Kamper Vunnet Uavgjort Tap Mål Kamper Vunnet Uavgjort Tap Mål Kamper Vunnet Uavgjort Tap Mål
Treningskamper 6 3 2 1 13-9 9 7 1 1 16-6 15 10 3 2 29-15
NM 4 3 0 1 11-4 3 3 0 0 12-2 7 6 0 1 23-6
Kvalifisering 11 8 3 0 35-7 11 6 2 3 24-11 22 14 5 3 59-18
Totalt 21 14 5 2 59-20 23 16 3 4 52-19 44 30 8 6 111-39